keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Antibioottien pitkäaikaiset haittavaikutukset terveyteen ja immuniteettiin

Aiemmissa immuniteettia käsitelleissä kirjoituksissa käytiin läpi probiootteihin liittyviä tutkimuksia. Niiden perusteella vaikuttaa siltä, että probiootit ehkäisevät sekä flunssatartuntojen määrää että oireiden vakavuutta. Probiooteista on myös muuta hyötyä, kuten syövältä suojaava vaikutus.

Hyödyllisten bakteerien määrää suolistossa voi lisätä prebioottien avulla. Prebiootit ovat tietyntyyppisiä kuituja, joita on runsaasti esimerkiksi maa-artisokassa ja sikurijuuressa. Niitä on saatavana myös lisäravinteina.

Prebioottien ja probioottien yhdistelmiä kutsutaan synbiooteiksi. Vaikka synbiooteista ei toistaiseksi tiedetä kovin paljoa, joidenkin tutkimusten mukaan yhdistelmät ovat tehokkaampia kuin pre- tai probiootit yksinään. Antibiooteilla taas on jossain määrin päinvastainen vaikutus prebiootteihin nähden, sillä ne tuhoavat bakteereja suolistossa.

Antibiootit ja resistantit bakteerikannat

Useimmat meistä ovat saaneet antibioottireseptin ainakin kerran elämässään. Useimmat ovat myös tietoisia siitä, että antibiootteja määrätään liian usein, toisinaan sellaisiinkin vaivoihin, joihin antibiootit eivät tehoa. Koska antibiootit auttavat ainoastaan bakteeritartuntoihin eivätkä viruksiin, antibioottien syöminen esimerkiksi flunssaan on hyödytöntä ja jopa haitallista.

Yleisesti tunnistettu ongelma antibioottien määräämisessä on se, että antibioottien käytön lisääntyessä bakteereista tulee yhä vastustuskykyisempiä. Näin tapahtuu erityisesti silloin, kun antibioottikuuri lopetetaan kesken oireiden helpottaessa. Osa selviytyneistä bakteereista mutatoituu tällöin resistanteiksi kannoiksi, jotka leviävät eteenpäin ja tarttuvat muihin ihmisiin.

Lääketieteen ja bakteerien välillä on käynnissä eräänlainen evolutiivinen sota. Vaikka antibiootit ovat erinomainen keksintö, niiden liikakäyttö on selkeä ongelma. Sen vuoksi antibioottien syöminen "kaiken varalta" ei ole hyvä idea pitkällä tähtäimellä.

Antibioottien muut haittavaikutukset

Vaikka muun ihmiskunnan terveys ei tuntuisi kovin tärkeältä syyltä suhtautua antibiootteihin varovaisesti, turhien antibioottikuurien välttämiselle on myös muita, henkilökohtaiseen terveyteen liittyviä syitä.

Monet antibioottien negatiiviset puolet johtuvat niiden tehokkuudesta. Ongelma on siinä, että antibiootit eivät toimi niin tarkasti kuin voisi toivoa: vaikka ne tuhoavatkin tauteja aiheuttavat haitalliset bakteerit, ne tuhoavat samalla myös elimistölle hyödylliset bakteerit. Samasta syystä probioottien syöminen yhtä aikaa antibioottien kanssa ei ole järkevää.

Koska eräs suoliston bakteerien tehtävistä on edesauttaa ruoansulatusta, ei ole yllätys, että antibioottien käyttö saattaa aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Noin neljäsosa kärsii antibioottikuurin aikana ripulista (lähde). Probiootit sen sijaan vähentävät oireita jonkin verran. Ainakin Lactobacillus GG ja Saccharomyces boulardii vaikuttavat olevan tehokkaita probiootteja. Kannattaa kuitenkin odottaa vähintään 3 tuntia antibioottien ja probioottien syömisen välillä, jotta hyödylliset bakteerit eivät tuhoutuisi saman tien.

Antibioottien vaikutus näkyy etenkin vauvoissa, joiden bakteerikannat eivät ole kehittyneet kunnolla. Eräässä tutkimuksessa rotilta, joille annettiin antibiootteja 10-17 päivän ajan, tuhoutui lähes kokonaan suoliston Lactobacillus-bakteerikanta (lähde). Myös muiden hyödyllisten bakteerien määrä väheni selvästi, mikä eittämättä vaikuttaa immuniteettijärjestelmään negatiivisesti.

Toinen ryhmä, joille antibiootit voivat olla vaarallisia, ovat vakavasti sairaat. Yhdessä tutkimuksessa teho-osastolla olleiden potilaiden suoliston mikrobeista tuhoutui merkittävä osa, kun heille annettiin antibiootteja (lähde). Lisäksi antibiootteja saaneiden sisäelimet pettivät useammin, ja potilaat kuolivat useammin.

Antibiootit vaikuttavat haitallisesti myös phytoestrogeeneihin. Kasviestrogeeneihin kuuluvan enterolaktonin määrä oli huomattavasti alhaisempi miehissä ja naisissa, jotka olivat syöneet antibiootteja viime kuukausina (lähde). Määrän väheneminen oli yhteydessä antibioottikuurien määrään ja viime kuurista kuluneeseen aikaan. Huomionarvoista on se, että vaikutus näkyi jopa 16 kuukauden ajan edellisestä antibioottikuurista.

Pitkäaikainen immuunijärjestelmän heikkeneminen

Viime vuosiin asti antibioottien vaikutusta pidettiin väliaikaisena. Vallalla olevan käsityksen mukaan riitti, kunhan piti antibioottien ja probioottien välillä vähintään kolmen tunnin tauon. Suoliston mikrobien ajateltiin palaavan ennalleen viimeistään muutaman kuukauden kuluessa.

Valitettavasti uudet tutkimukset viittaavat siihen, että palautuminen ei ole aivan niin yksinkertaista. Erään suomalaisen tutkimuksen mukaan aiemmat arviot ovat olleet liian optimistisia, ja että antibioottien vaikutus suoliston bakteereihin kestää jopa vuoden tai pidempään (lähde). Yllättävää kyllä, tutkijat havaitsivat myös, että yhden tyyppisen antibiootin (kuten penisilliinin tai tetrasykliinin) käyttäminen vahvistaa bakteerien resistanssia muita antibiootteja vstaan. Yhdestä antibiootista toiseen vaihtaminen ei tämän tiedon valossa vaikutakaan kovin hyvältä ajatukselta.

Toinen tutkimus vahvistaa löydökset. Käyttäen uutta menetelmää suoliston mikrokasvuston tutkimiseen tutkijat havaitsivat antibioottikuurin vaikuttavan haitallisesti noin kolmannekseen bakteerikannoista (lähde). Niiden määrä, monimuotoisuus ja tasalukuisuus suhteessa toisiinsa vähenivät merkittävästi. Vaikka tilanne palautui osittain normaaliksi neljän viikon jälkeen, osa bakteerikannoista ei ollut palautunut ennalleen kuuden kuukaudenkaan jälkeen.

Yhteenveto

Antibiooteilla on epäilemättä käyttötarkoituksensa, mutta antibioottikuurin syöminen turhaan on monella tapaa haitallista. Alla on luettelo haittavaikutuksista:

  • Lisääntynyt resistanssi antibiooteille
  • Ripuli ja ruoansulatushäiriöt
  • Hyödyllisten phytoestrogeenien tuhoutuminen
  • Heikentynyt immuniteetti, erityisesti lapsilla ja vakavasti sairailla
  • Pitkäaikaiset muutokset suoliston mikrobeissa

Koska antibiootit ovat määritelmänsä mukaan aineita tai yhdisteitä, jotka tappavat tai estävät bakteerien kasvua, on syytä pitää mielessä kaksi asiaa. Ensinnäkin antibiootit tuhoavat haitallisten bakteerien lisäksi myös hyödyllisiä bakteereja. Toiseksi antibiootit tehoavat ainoastaan bakteeriperäiseen tartuntoihin, eivät viruksiin. Ennen antibioottikuurin hakemista kannattaa varmistaa, että kyseessä on todella bakteeri- eikä virusperäinen tulehdus; esimerkiksi tavallinen flunssa on virustartunta.

0 kommenttia:

  © Blogger template 'Tranquility' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP