torstai 6. tammikuuta 2011

Tumma suklaa laskee verenpainetta ja parantaa insuliiniherkkyyttä jo kahdessa viikossa

Kaikki tietävät, että tumma suklaa on terveellistä, mutta kuinka moni tietää tarkkaan ottaen miksi? Kuten punaviininkin kohdalla, myös tumman suklaan yhteydessä kuulee puhuttavan flavonoideista ja polyfenoleista, mutta varsinaiset vaikutukset jäävät usein mainitsematta.

Yleensä terveysvaikutuksilla viitataan ennen kaikkea sydän- ja verisuonisairauksiin. Niin myös punaviinin ja tumman suklaan kohdalla, joskin molemmat ovat eittämättä hyödyllisiä myös muista syistä. Esimerkiksi punaviinin resveratrolilla on useita erilaisia vaikutuksia. Mielenkiintoista on kuitenkin huomata, kuinka nopeasti tumma suklaa vaikuttaa kahteen yleiseen terveysongelmaan: verenpaineeseen ja glukoosi-intoleranssiin (lähde).

Tutkimukseen valittiin 19 henkilöä, jotka kärsivät kohonneesta verenpaineesta ja heikentyneestä glukoositoleranssista. Tupakoijat, selvästi ylipainoiset (painoindeksi >30) ja diabetestä sairastavat henkilöt rajattiin pois.

Osallistujat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista ensimmäiselle annettiin 100 grammaa tummaa suklaata ja toiselle 100 grammaa valkoista suklaata päivässä kahden viikon ajan. Tumma suklaa sisälsi runsaasti flavonoideja, kun taas valkoinen suklaa ei sisältänyt niitä lainkaan. Osallistujia neuvottiin syömään päivittäinen suklaa-annoksensa kahdessa osassa, 50 grammaa aamiaisella ja loput 50 grammaa lounaalla. Yhden viikon tauon jälkeen osallistujat vaihdettiin ryhmästä toiseen ja sama koe toistettiin.

Tulokset

Tumman suklaan syöminen kahden viikon ajan vähensi insuliiniresistanssia merkittävästi verrattuna tutkimuksen alkuun ja valkoista suklaata syöneisiin. Alla olevat graafit näyttävät eri mittausten tulokset.

Insulin sensitivity and dark chocolate

Vasemmanpuoleisin graafi kuvaa insuliiniresistanssia lähtötilanteessa (baseline), tumman suklaan ryhmässä (flavonoid-rich dark chocolate, FRDC) ja valkoisen suklaan ryhmässä (flavonoid-free white chocolate, FFWC). Kolme muuta graafia esittävät muutoksia insuliiniherkkyydessä. Valkoisella suklaalla ei ollut vaikutusta mihinkään mittaukseen, kun taas tumma suklaa paransi osallistujien glukoosi- ja insuliinivastetta merkittävästi.

Lähtöarvoihin verrattuna tumma suklaa vähensi myös verenpainetta. Valkoisella suklaalla sen sijaan ei ollut vaikutusta. Alla olevat graafit esittävät muutoksia systolisessa (vasen graafi) ja diastolisessa verenpaineessa (oikea graafi).


Tumma suklaa lisäsi myös verisuonten laajenemiskykyä. Valkoisella suklaalla ei taaskaan ollut vaikutusta lähtötilanteeseen verrattuna. Lisäksi tumma suklaa laski LDL-kolesterolia. Triglyseridit ja HDL pysyivät ennallaan.

Yhteenveto

Kun korkeasta verenpaineesta ja heikentyneestä insuliiniherkkyydestä kärsivät henkilöt söivät päivittäin tummaa suklaata, heidän verenpaineensa laski ja glukoositoleranssi sekä insuliiniherkkyys paranivat. Myös verisuonten toiminta parani ja LDL-kolesteroli laski. Valkoisella suklaalla ei ollut vaikutusta.

Mielenkiintoista tutkimuksessa on se, että terveysvaikutukset ilmenivät jo kahdessa viikossa. Lisäksi tässä tutkimuksessa osallistujille ei annettu vain pientä annosta kaakaojauhetta tai tummaa suklaata vaan kokonainen 100 gramman suklaalevy päivässä. Osallistujat eivät myöskään olleet diabeettikkoja eikä heidän verenpaineensa ollut vielä kriittisesti kohollaan. Tumma suklaa näyttää siis olevan hyödyllinen valinta jo ennen kuin asiat ovat todella huonosti.

0 kommenttia:

  © Blogger template 'Tranquility' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP