maanantai 17. tammikuuta 2011

Hibiskustee nostaa HDL-kolesterolia ja laskee LDL-kolesterolia sekä triglyseridejä

Kun puhutaan terveellisistä juomista, vihreä tee on yleensä ensimmäisenä listalla – ja hyvästä syystä. Vihreän teen vaikutuksia on tutkittu jo pitkään, ja ne ulottuvat aina painonhallinnasta osteoporoosin ja syövän ehkäisemiseen. Vihreä tee ei kuitenkaan ole ainoa juoma, joka edesauttaa terveyttä.

Eräs vähemmän tunnettu juoma on hibiskustee. Kyseessä on Hibiscus sabdariffan eli teehibiskuksen verholehdistä valmistettava hauduke, joka tunnetaan mm. nimillä roselle, flor de Jamaica, karkadé tai sorrel, alueesta riippuen. Hibiskustee on suosittu juoma varsinkin Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Karibianmeren saarilla. Tee tarjoillaan monesti kylmänä. Lehtiä käytetään myös hillojen, hyytelöiden, kastikkeiden ja siirappien valmistukseen.

Perinteisesti hibiskusteetä on käytetty verenpaineen ja kolesterolin alentamiseen. Ainakin yksi tutkimus on vahvistanut hibiskusteen kolesteroliarvoja parantavan vaikutuksen (lähde).

Tutkimukseen osallistui 60 henkilöä, joilla oli todettu tyypin II diabetes. Henkilöt jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin mustaa teetä ja toiselle hibiskusteetä. Osallistujia neuvottiin juomaan yksi lasillinen teetä (1 teepussi haudutettuna 20-30 minuutin ajan) kahdesti päivässä kuukauden ajan.

Mustaa teetä saaneessa ryhmässä ei näkynyt muutoksia. Kokonaiskolesteroli, LDL, HDL, triglyseridit ja lipoproteiini (a) pysyivät ennallaan.

Hibiskusteetä juoneissa sen sijaan näkyi useita positiivisia muutoksia. Kokonaiskolesteroli putosi keskimäärin 6,1 millimoolista per litra 5,7 millimooliin per litra (mmol/l). HDL taas nousi arvosta 1,3 arvoon 1,5 mmol/l, ja LDL laski arvosta 3,6 arvoon 3,3 mmol/l. Myös triglyseridit laskivat: hibiskusteetä juoneiden lähtötaso oli 2,8 mmol/l ja lopputaso 2,4 mmol/l. Lipoproteiini (a) pysyi ennallaan.

Tutkijat viittaavat myös useisiin muihin tutkimuksiin, joissa on havaittu samanlaisia vaikutuksia niin ihmisissä kuin eläimissäkin. Eräs tutkimuksessa terveiden miesten ja naisten kolesterolitasot paranivat hibiskuksesta valmistetun uutteen avulla (lähde). Tulokset viittaavat siihen, että hibiskuksesta on hyötyä muillekin kuin diabeetikoille.

Helppo tapa valmistaa hibiskusteestä kylmänä nautittava versio on lisätä kiehuvaa vettä hibiskuslehtien päälle ja antaa niiden hautua noin 15 minuuttia, minkä jälkeen valmis tee kaadetaan isompaan kannuun ja päälle lisätään kaksinkertainen määrä kylmää vettä. Kannu pannaan noin tunniksi jääkaappiin viilentymään. Juoma on parhaimmillaan jäiden kanssa ja maustettuna pienellä määrällä sokeria.

0 kommenttia:

  © Blogger template 'Tranquility' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP