torstai 6. tammikuuta 2011

Tumma suklaa laskee verenpainetta ja parantaa insuliiniherkkyyttä jo kahdessa viikossa

Kaikki tietävät, että tumma suklaa on terveellistä, mutta kuinka moni tietää tarkkaan ottaen miksi? Kuten punaviininkin kohdalla, myös tumman suklaan yhteydessä kuulee puhuttavan flavonoideista ja polyfenoleista, mutta varsinaiset vaikutukset jäävät usein mainitsematta.

Yleensä terveysvaikutuksilla viitataan ennen kaikkea sydän- ja verisuonisairauksiin. Niin myös punaviinin ja tumman suklaan kohdalla, joskin molemmat ovat eittämättä hyödyllisiä myös muista syistä. Esimerkiksi punaviinin resveratrolilla on useita erilaisia vaikutuksia. Mielenkiintoista on kuitenkin huomata, kuinka nopeasti tumma suklaa vaikuttaa kahteen yleiseen terveysongelmaan: verenpaineeseen ja glukoosi-intoleranssiin (lähde).

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Prebiootit, synbiootit ja immuunijärjestelmä

Edellisessä kirjoituksessa käsiteltiin probioottien vaikutusta terveyteen ja immuunisuojaan. Vaikka tutkimukset eivät olleetkaan täysin yksimielisiä siitä, estävätkö probiootit flunssaa, lähes kaikissa tutkimuksissa todettiin probiooteilla olevan positiivisia vaikutuksia immuunijärjestelmän toimintaan.

Kuten todettu, probiootteja on saatavilla sekä lisäravinteina että tietyissä elintarvikkeissa, kuten maitotuotteissa. On kuitenkin olemassa myös toisenlainen tapa edesauttaa terveellisten bakteerien syntymistä ruoansulatuskanavassa. Prebiootit ovat ruoassa olevia sulamattomia ainesosia, joita elimistö ei pysty suoraan käyttämään hyödyksi mutta jotka stimuloivat hyödyllisten bakteerikantojen kasvua ja toimintaa. Prebiootit siis  tavallaan saavat kehon tuottamaan itse omat probioottinsa.

maanantai 15. marraskuuta 2010

Immuniteetti ja bakteerit: voivatko probiootit estää flunssan?

Ihmisen elimistössä elää lukemattomia mikro-organismeja, joista osa on hyviä ja osa haitallisia. Tiettyjä bakteerikantoja, joiden uskotaan olevan terveydelle hyödyksi, kutsutaan probiooteiksi. Esimerkiksi maitohappobakteereja pidetään probiootteina.

Nämä bakteerit voivat esiintyä luonnostaan ruoassa, mutta niitä voidaan myös lisätä elintarvikkeisiin tai myydä lisäravinteina. Esimerkiksi jogurtti voi luonnostaan sisältää eläviä bakteerikantoja, mutta useisiin kaupassa myytävin jogurtteihin on lisätty bakteereita jälkikäteen. Ajatus on, että syömällä näitä bakteereja ruoan mukana niiden määrä ruoansulatuskanavassa kasvaa, mikä edelleen vaikuttaa terveyteen positiivisesti.

  © Blogger template 'Tranquility' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP